Google ve Twitter’da Güvenlik Önlemi

GOOGLE’DA İNTERNET GEÇMİŞİNİ SİLME

Bir Google hesabınız varsa (Gmail gibi) ve henüz web geçmişi ayarlarınızı yapılandırıp durdurmadıysanız Google İnternet aramalarınızı ve ziyaret ettiğiniz sitelerin kaydını tutmaya devam ediyor. Bu veriler diğer Google ürünlerinden ayrı tutuluyordu ancak Google’ın 1 Martta yürürlüğe giren yeni gizlilik politikasıyla birlikte bilgileriniz tüm Google servisleri ile paylaşılacak.

Teknogazete.com sitesinin haberine göre eğer hassas bilgilerinizin YouTube, Google+ gibi diğer Google hesaplarınızla paylaşılmasını istemiyorsanız web geçmişinizi kolayca silebilir ve gelecekte bu bilgilerin tutulmamasını sağlayabilirsiniz.

Bilgileri Korumak İçin İzlenecek Yol

Google hesabınıza giriş yaptıktan sonra tarayıcınıza bu adresi girin https://www.google.com/history. (Alternatif olarak sağ yukarıda bulunan hesap ayarları sayfanızı açabilir ve “Web geçmişime git” linkine tıklayabilirsiniz.) Eğer web geçmişiniz aktif haldeyse yaptığınız son aramaları ve web sitesi ziyaretlerini gösteren bir liste göreceksiniz. Yukarıda bulunan gri “Bütün web geçmişimi sil” butonuna tıklarsanız ve “tamam” derseniz geçmişiniz silinecektir.

Böylece hem geçmiş verilerinizi silmiş olacak hem de Google’ın bundan sonraki web aktivitelerinizin bilgisini toplamamasını sağlayacaksınız. Eğer bu hareketi geri almak isterseniz “geri al” butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.

TWITTER SİZİ DE SATABİLİR

Twitter, Datasift şirketi ile yaptığı anlaşma ile 2 sene ve daha öncesine ait Twitter içeriklerini satışa çıkardı. Datasift’ten yapılan açıklamaya göre şimdiden bin civarında şirket Twitter geçmiş dosyalarına erişmek için başvuruda bulundu. Şirketler büyük olasılıkla bu verileri pazarlama ve reklam için kullanacak.

Datasift ve Twitter’a ciddi bir kazanç kapısı açan bu anlaşmaya kullanıcıların ve uzmanların pek de iyi bir gözle baktığı söylenemez. Sophos Blog’dan Graham Cluley, durumdan rahatsız kullanıcıların eski gönderilerini silmeyi düşünebileceğini ve gelecekte de herkese açık İnternet ortamında paylaştıkları şeyler konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Twitter ayarlarınızda ‘konumumu paylaş’ seçeneği aktifse konum bilgileriniz de bu satılması söz konusu içeriğin içinde yer alıyor demektir. Eğer bilgilerinizin satılmasını istemiyorsanız, Twitter geçmişe ait konum bilgilerinizi de içeriklerinizi de silmeye izin veriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.