MEB “Haneye Giren Aylık Toplam Geliri” İstedi

Milli Eğitim Bakanlığı kurumlara gönderdiği yazıyla, Ailenin Gelir Durumu’na ait bölümlerle tüm değişkenlerin e-Okul sistemi üzerinde güncellenmesini istedi.
Belirtilen bilgi girişleri ve değişikliklerin 09/06/2014 pazartesi gününe kadar tamamlanması gerekmekte.
E-okul’daki bu verilerin Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavları sonrasında Orta Öğretim Kurumlarına yerleştirme işlemlerinde kullanılacağı belirtilmekte.
Öğretmenlerin Canı Sıkıldı
Eğitim öğretim döneminin sonuna rastlayan bu bilgi girişi işlemleri öğretmenlerin canını sıktı. Zaten yıl sonu iş ve işlemleri ile yoğun günler geçiren öğretmenler, bir de bilgi formlarıyla ve yeni bilgi girişleriyle uğraşmak zorunda kaldı.
Özel Yaşam Tartışması
Bakanlık tarafından istenen yeni bilgi girişileri, yıl sonu işlemlerini tamamlamaya çalışan öğretmenler arasında farklı değerlendirmelere sahne oldu.
Bazı öğretmenler bu duruma gereksiz iş yükü olarak bakarken, bazı eğitimciler ise istenen bilgileri, öğretmenlerle paylaşılmasına gerek olmayan özel yaşama ait bilgiler olarak değerlendirdi.
Daha önce özel yaşama dair bazı bilgiler ADEY ile talep edilmiş, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu bu uygulamayı özel yaşama müdahale olarak değerlendirerek iptaline karar vermişti.
ADEY ve RİDEF’e İtiraz
Danıştay ADEY’e Dur Dedi
Ayrıca Bakanlığın hanede yaşayan kişi sayısını MERNİS sisteminden sorunsuz, hatasız ve kolayca alabilme imkanı varken bu işi öğretmenlere havale etmiş olması tepkilere neden oldu.
Öğretmenler MERNİS’ten alınacak nüfus bilgileri ile “Hanede yaşayan kişi sayısı”nın, SGK veya maliye tarafından verilecek verilerle de “Haneye Giren Aylık Toplam Gelir”in kolayca belirlenebileceğini belirtmekte.
Bakanlığın yazısı;
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Temel Eğitim Genel Müdürlüğü
ACELE VE GÜNLÜDÜR
Sayı : 70297673/824.04/208842
Konu : E-Okul Verilerinin Güncellenmesi
Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavları sonrasında Orta Öğretim Kurumlarına yerleştirme işlemlerinde öğrencilerin e-okul veri tabanındaki bilgileri kullanılmaktadır. Bu nedenle öğrencilere ait bilgilerin tam ve güncel olması gerekmektedir.
Ayrıca Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından politika geliştirmek amacıyla, e-okul veri tabanı kullanılarak düzenli olarak bilimsel araştırma yapılmaktadır. Yapılan araştırmalarda anne-baba öğrenim durumu, kardeş sayısı, ailenin gelir durumu ve benzeri değişkenlerin güncel olması önem arz etmektedir.
E-Okul veri tabanında, “çok kötü”, “düşük”, “orta”, “iyi”, “çok iyi” şeklinde tanımlanan “Ailenin Gelir Durumu” değişkeni daha ileri istatistiki analizler yapabilmesi için “Haneye Giren Aylık Toplam Gelir” ile “Hanede Yaşayan Kişi Sayısı” şeklinde yeniden düzenlenmiştir.
Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavları sonrasında Orta Öğretim Kurumlarına yerleştirme işlemlerinde gerekli olan bilgilerin güncellenmesi, ayrıca yapılan analizlerin daha sağlıklı yapılabilmesi ve öğrencilerimize ilişkin net bilgilerin alınabilmesi amacıyla e-okuldaki tüm değişkenlerin güncellenmesi ve “Ailenin Gelir Durumu”na ilişkin değişkenin ise en geç 09/06/2014 Pazartesi gününe kadar yeniden girilmesi gerekmektedir.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Yusuf BÜYÜK
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı
Sayın Bakanım,ben 3 çocuk sahibi bir anneyim. Size PYBS sınavı taban puanının diğer çocukta yüksekliği nedeniyle ulaşma sebebim oldu.Sizden ricalarimla öğretmen çocuğuyla diğer çocuğun yani emek veren ve bunun için hayalleri olan evladımin emeği ve yaşadığı TC.nin gelecekte haksızlığa uğramadan almayı hak ettiği pybs taban puanının hak hukuk olarak ayarlanması isteğinde bulunacağim